Futures Studies ondersteunt organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie

 

Futures Studies

Laatste nieuws en blogs

De wereld van vandaag is niet de wereld van morgen

De wereld van vandaag is niet de wereld van morgen

Iedereen die betrokken is bij de strategische ontwikkeling van een organisatie moet zich afvragen: wat komt er op ons af,...

De serie ‘Strategische ontdekkingsreizen’ is afgerond

De serie ‘Strategische ontdekkingsreizen’ is afgerond

In de serie Strategische ontdekkingsreizen zijn zes sectorale verkenningen gepubliceerd. Deze verkenningen zijn gratis als e-boek beschikbaar en te downloaden...

In de Telegraaf: Stoommachine verbleekt bij smartphone

In de Telegraaf: Stoommachine verbleekt bij smartphone

Leuk, leesbaar verhaal in de Telegraaf van zaterdag 1 september 2018 over de digitalisering van de samenleving. In slechts tien...

AI in het onderwijs. Deel 11 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

AI in het onderwijs. Deel 11 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

Van alle technologische ontwikkelingen van dit moment is kunstmatige intelligentie het meest ingrijpend en het minst begrepen. We zien indrukwekkende...

Over ons

Futures Studies ondersteunt organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie.

Technologische ontwikkelingen, zoals robotisering en kunstmatige intelligentie, gaan te snel voor traditionele methoden van strategievorming. Wij werken, op basis van de Strategic Foresight methodologie, van later naar nu en van buiten naar binnen.

Wij delen onze kennis door middel van lezingen, workshops en consultancy.

Ook zijn wij regelmatig “in de pers” met interviews, opiniestukken en artikelen.

Prof. dr. Wim de Ridder, directeur

Wim de Ridder 001

Prof. dr. Wim de Ridder is futuroloog. Hij was van 2002 tot 2015 hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente. Hij is opgeleid als econoom en begon zijn carrière bij de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vervolgens werd hij hoofd Economisch Bureau en Planning van de NMB-Bank, de rechtsvoorganger van de ING Bank. Van 1983 tot 2007 was hij directeur van de Stichting Maatschappij en Onderneming, kenniscentrum van het bedrijfsleven. Hij is professional member van de World Futures Society.

Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan en is een veelgevraagd spreker. Zijn boek “De ontdekking van de toekomst” is gekozen tot één van de vijf beste managementboeken die in 2014 in Nederland zijn verschenen.

Dr. Willem Peter de Ridder, directeur

Futuroloog dr. Willem Peter de Ridder is spreker, postacademisch docent en strategieconsultant. 
Hij verzorgt keynotes op congressen en medewerkersbijeenkomsten, geeft strategieworkshops voor managementteams en doceert in executive programma’s van onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam en TIAS. Daarnaast is hij commissaris/toezichthouder met een strategisch, financieel-economisch en digitaal profiel.
In 2016 is zijn boek “Digital by Default” over strategisch management in de digitale transformatie gepubliceerd en begin 2020 verschijnt zijn nieuwe boek “Winnen met kunstmatige intelligentie”. 

Biografie Nederlands / Biography English (pdf download)
Kleurenfoto / Zwart-witfoto (jpeg download)

Lezingen

Al onze lezingen worden op maat gemaakt voor het doel van uw bijeenkomst en de achtergrond van uw publiek.

Wij zijn te boeken voor:

 • Keynotes op congressen en seminars
 • Medewerkersbijeenkomsten
 • Masterclasses
 • In-house strategie- en inspiratiesessies
 • Colleges voor post-master, MBA en executive education programma’s

Voor meer informatie en boekingen zijn wij bereikbaar op 0627076672 (Willem Peter de Ridder) of 0622406044 (Wim de Ridder) en via e-mail.

Kijk hier voor recent door ons gehouden lezingen.

Populaire onderwerpen:

 • De toekomst van uw sector en organisatie
 • Onze toekomst met kunstmatige intelligentie
 • De toekomst van werk en arbeidsmarkt
 • Digitaal Darwinisme
 • De organisatie van de toekomst
 • Het platform businessmodel
 • Trends 2030

 

Kijk hier voor meer details over deze onderwerpen.

Workshops

Technologieën zoals robotisering, kunstmatige intelligentie, the internet of things, zelfrijdende auto’s, 3D printing, zonne-energie, nanotechnologie, biotechnologie, energieopslag en quantum computing leiden in alle sectoren tot nieuwe producten, nieuwe manieren van produceren en nieuwe business modellen.

De drivers of change workshop is bedoeld voor organisaties die de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen beter willen begrijpen en daarin hun positie willen bepalen. Wat zijn de drijvende krachten van de veranderingen die voor ons relevant zijn? Wat zijn over 5 jaar de belangrijkste inkomstenbronnen? Met welke innovaties kunnen wij ons onderscheiden? Zijn er nieuwe verdienmodellen mogelijk? Waar is het goed om even af te wachten en waar willen we in de voorhoede aanwezig zijn?

 

Vragen waar we mee aan de slag gaan, zijn:

 • Toekomstbeeld. Wat zijn de dominante veranderingen in de omgeving waarin we opereren? Hoe urgent zijn die?
 • Impact. Wat zijn de kansen en de gevaren voor onze organisatie? Is de impact beperkt/geleidelijk of disruptief?
 • Maatregelen. Wat moeten we doen, zowel uit offensief als defensief oogpunt? Zal de reactie hierop weerstand of enthousiasme zijn?

Voor directies is de workshop ook een middel om binnen de organisatie tot een breed draagvlak voor een strategische verandering te komen en een gedeeld gevoel van urgentie te ontwikkelen. 

De workshop duurt een halve dag (ongeveer 3 uur).

Strategic Foresight consultancy: trendonderzoek, scenarioplanning en roadmaps

Is uw strategie future-proof? En uw organisatie future-ready?

In een collaboratief proces helpen wij organisaties om zich voor te bereiden op de toekomst met trendonderzoek, scenarioplanning en roadmaps voor de transformatie van de organisatie. 

Iedere strategische roadmap naar de toekomst is anders. Ieder project is maatwerk.

01. Future Exploration

Hoe ziet de wereld om ons heen er over 5 tot 15 jaar uit? De technologische ontwikkelingen gaan snel, business modellen van vroeger werken niet meer en startups zorgen voor disruptie van bestaande markten. We brengen niet alleen trends in beeld, maar ook de minder zichtbare (emerging) issues en drijvende krachten van verandering op basis van data, feiten en internationaal onderzoek.

02. Alternative Futures

We alternatieve toekomstbeelden inzichtelijk, bijvoorbeeld door middel van scenarioplanning, en analyseren de impact op de organisatie. Sluiten uw plannen aan bij de eisen van de markt en de wensen van uw eindklant? Aan welke onvermijdelijke marktontwikkelingen moet u zich aanpassen en waar is nog ruimte om de ontwikkelingen zelf vorm te geven (building versus shaping the future)?

03. Roadmap to the future

Een strategische roadmap naar de toekomst maken we van later naar nu. Welke transformatie moet de organisatie doormaken? Wat kunnen we leren van de meest vooruitstrevende en de meest onderscheidende bedrijven in Nederland en daarbuiten? Welke business modellen en innovaties hebben succes? Welke keuzes maakt u en welke consequenties heeft dat voor alle stakeholders?

Boeken

Strategische Ontdekkingsreizen (2018)

Wim de Ridder

 

Een serie van zes publicaties voor iedereen die in de turbulente wereld om ons heen een strategische verkenning wil maken. Het zijn reisgidsen. Je komt er van alles tegen. Actuele technologische ontwikkelingen, nieuwe producten en productieprocessen, veranderingen in consumentengedrag en bedrijven die met een andere strategie de macht in de sector willen overnemen. De publicaties hebben nagenoeg dezelfde tekst inzake de technologische, sociale en politieke ontwikkelingen van deze tijd, maar verschillen in de sectorale toepassing ervan.

Deze publicaties zijn te bestellen en gratis te downloaden. Kijk hier voor meer informatie over deze Strategische ontdekkingsreizen.

Metamorfose - De nieuwe welvaart (2016)

Wim de Ridder

 

De technologische ontwikkeling is revolutionair. Aanpassingen van essentiële publieke functies zijn onvermijdelijk. Het gaat om het dichter bij elkaar brengen van de ruim beschikbare arbeid, van het kapitaal dat nu niet of nauwelijks rendeert en van de overvloedig aanwezige kennis. Het enige doel: nieuwe welvaart scheppen.
Dit boek opent het publieke debat over de nieuwe pijlers van onze welvaart.

Kijk hier voor meer informatie over dit en andere boeken van Wim de Ridder

Digital by Default (2016)

Willem Peter de Ridder

 

Alle business wordt digitaal. Dit boek beschrijft een allesomvattende benadering voor de onvermijdelijke digitale transformatie van de onderneming. Het biedt bestuurders, directeuren, managers en adviseurs van bestaande bedrijven een duidelijk kader voor het formuleren van een digitale strategie aangevuld met praktisch toepasbare modellen en checklists.

 

Kijk hier voor meer informatie over dit boek van Willem Peter de Ridder.

Contact

Futures Studies
Piet Heinlaan 33
2341 SH Oegstgeest
Tel.  +31 (0)71 78 50877

Statutair gevestigd te Oegstgeest
Handelsregister 28.116.868
BTW: NL8182.25.762.B01

Op alle diensten zijn onze algemene voorwaarden en privacyverklaring van toepassing.

Futures Studies is een handelsnaam van Futures Studies & Management Consultancy B.V.

Wim de Ridder – Directeur
E-mail: wim.deridder@futuresstudies.nl
Telefoon: +31 (0)6 22406044
Twitter: @WimdeRidder1
LinkedIn: www.linkedin.com/in/wimderidder


Willem Peter de Ridder – Directeur

E-mail: willempeter.deridder@futuresstudies.nl
Telefoon: +31 (0)6 27076672
Twitter: @wp_deridder
LinkedIn: www.linkedin.com/in/wpderidder