Futures Studies ondersteunt organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie

 

Futures Studies

Laatste nieuws en blogs

Is kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensenrechten? Deel 7 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

Is kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensenrechten? Deel 7 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

  Van alle technologische ontwikkelingen van dit moment is kunstmatige intelligentie het meest ingrijpend en het minst begrepen. We zien...

Ontwrichting van de arbeidsmarkt. Deel 6 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

Ontwrichting van de arbeidsmarkt. Deel 6 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

Van alle technologische ontwikkelingen van dit moment is kunstmatige intelligentie het meest ingrijpend en het minst begrepen. We zien indrukwekkende...

Een levensverwachting van 150 jaar? Interviews op Radio 538 en in Metro.

Een levensverwachting van 150 jaar? Interviews op Radio 538 en in Metro.

Willem Peter in gesprek met Frank Dane op Radio 538 in Evers Staat Op van 8 november 2017: link Artikel...

Hoe AI impact heeft op alle bedrijfsonderdelen. Deel 5 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

Hoe AI impact heeft op alle bedrijfsonderdelen. Deel 5 van de serie ‘Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie’.

Van alle technologische ontwikkelingen van dit moment is kunstmatige intelligentie het meest ingrijpend en het minst begrepen. We zien indrukwekkende...

Over ons

Futures Studies ondersteunt organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie.

Technologische ontwikkelingen, zoals robotisering en kunstmatige intelligentie, gaan te snel voor traditionele methoden van strategievorming. Wij werken, op basis van de Futures Studies en Strategic Foresight methodologie, van later naar nu en van buiten naar binnen.

Wij delen onze kennis door middel van lezingen, workshops en consultancy. Ook zijn wij regelmatig “in de pers” met interviews, opiniestukken en artikelen.

 

Prof. dr. Wim de Ridder, directeur

Wim de Ridder 001

Prof. dr. Wim de Ridder is futuroloog. Hij was van 2002 tot 2015 hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente. Hij is opgeleid als econoom en begon zijn carrière bij de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vervolgens werd hij hoofd Economisch Bureau en Planning van de NMB-Bank, de rechtsvoorganger van de ING Bank. Van 1983 tot 2007 was hij directeur van de Stichting Maatschappij en Onderneming, kenniscentrum van het bedrijfsleven. Hij is professional member van de World Futures Society.

Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan en is een veelgevraagd spreker. Zijn boek De ontdekking van de toekomst, is gekozen tot de vijf beste managementboeken die in 2014 in Nederland zijn verschenen.

Dr. Willem Peter de Ridder, directeur

Willem Peter de Ridder 002

Futuroloog dr. Willem Peter de Ridder is spreker, auteur en strategieconsultant. In 2016 verscheen zijn boek Digital by Default, over strategisch management in de digitale transformatie.
Hij heeft van 1994 tot 2016 management- en directiefuncties vervuld in binnen- en buitenland voor BP en Aegon. Hij heeft gewerkt in Nederland, Zuid-Korea, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. Steeds was de opdracht om een probleem op te lossen of iets nieuws op te bouwen.
Van 1988 tot 1994 heeft hij Bedrijfseconomie en Japankunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2006 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Tilburg.

Biografie Nederlands / Biography English (pdf download)
Kleurenfoto / Zwart-witfoto (jpeg download)

Lezingen

Al onze lezingen worden op maat gemaakt voor het doel van uw bijeenkomst en de achtergrond van uw publiek.

Wij zijn te boeken voor:

 • Keynotes op congressen en seminars
 • Masterclasses
 • In-house strategiebijeenkomsten en inspiratiesessies

Daarnaast verzorgen wij regelmatig colleges voor post-master, MBA en executive education programma’s.

Kijk hier voor een selectie van recent door ons gehouden lezingen.

Voor meer informatie zijn wij bereikbaar via het contactformulier en op telefoonnummer 06 27076672. Daarnaast zijn zowel prof. dr. Wim de Ridder als dr. Willem Peter de Ridder te boeken via Speakers Academy (tel: 010 433 33 22).

Populaire lezingen

De toekomst van …

 • Impact van nieuwe technologie op sectoren en organisaties in de 4e industriële revolutie en methoden om grip te krijgen op deze ontwikkelingen
 • Disruptie en nieuwe businessmodellen in de mobiliteit, verzekeringen, bouw, zorg, juridische dienstverlening, retail, energie, landbouw en andere sectoren

Strategische perspectieven op kunstmatige intelligentie

 • Van alle technologische ontwikkelingen van dit moment is kunstmatige intelligentie het meest ingrijpend en het minst begrepen
 • We bespreken niet alleen de meest fascinerende nieuwe mogelijkheden, maar ook de bedoelde en onbedoelde consequenties

Strategisch management, innovatie en leiderschap

 • De toekomst van de organisatie, werk en arbeidsmarkt
 • Digitale transformatie
 • Het platform businessmodel
 • Innovatie door samenwerking (in de crowd) en competities

Het Grootste Kennisfestival van Nederland

Fragmenten van duo-presentatie “De toekomst is nu” op 15 juni 2017 in Deventer (ca. 10 minuten)

Workshops

Technologieën zoals robotisering, kunstmatige intelligentie, the internet of things, zelfrijdende auto’s, 3D printing, zonne-energie, nanotechnologie, biotechnologie, energieopslag en quantum computing leiden in alle sectoren tot nieuwe producten, nieuwe manieren van produceren en nieuwe business modellen.

De drivers of change workshop is bedoeld voor organisaties die de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen beter willen begrijpen en daarin hun positie willen bepalen. Wat zijn de drijvende krachten van de veranderingen die voor ons relevant zijn? Wat zijn over 5 jaar de belangrijkste inkomstenbronnen? Met welke innovaties kunnen wij ons onderscheiden? Zijn er nieuwe verdienmodellen mogelijk? Waar is het goed om even af te wachten en waar willen we in de voorhoede aanwezig zijn?

 

Vragen waar we mee aan de slag gaan, zijn:

 • Toekomstbeeld. Wat zijn de dominante veranderingen in de omgeving waarin we opereren? Hoe urgent zijn die?
 • Impact. Wat zijn de kansen en de gevaren voor onze organisatie? Is de impact beperkt/geleidelijk of disruptief?
 • Maatregelen. Wat moeten we doen, zowel uit offensief als defensief oogpunt? Zal de reactie hierop weerstand of enthousiasme zijn?

Voor directies is de workshop ook een middel om binnen de organisatie tot een breed draagvlak voor een strategische verandering te komen en een gedeeld gevoel van urgentie te ontwikkelen. 

De workshop duurt een halve dag (ongeveer 3-4 uur).

Drie tips

Je kunt plannen voor de toekomst niet baseren op de huidige stand van de technologie. Daarvoor gaat de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie te snel. Dit zijn mijn 3 tips voor iedereen die zich bezighoudt met strategie en innovatie.

Strategic Foresight consultancy

Is uw strategie future-proof? En uw organisatie future-ready?

In een collaboratief proces helpen wij organisaties om zich voor te bereiden op de toekomst met trendonderzoek, scenarioanalyses en roadmaps voor de transformatie van de organisatie. 

Iedere strategische roadmap naar de toekomst is anders. Ieder project is maatwerk.

01. Future Exploration

Hoe ziet de wereld om ons heen er over 5 tot 15 jaar uit? De technologische ontwikkelingen gaan snel, business modellen van vroeger werken niet meer en startups zorgen voor disruptie van bestaande markten. We brengen niet alleen trends in beeld, maar ook de minder zichtbare (emerging) issues en drijvende krachten van verandering op basis van data, feiten en internationaal onderzoek.

02. Alternative Futures

Door middel van een scenarioanalyse maken we alternatieve toekomstbeelden inzichtelijk en analyseren we de impact op de organisatie. Sluiten uw plannen aan bij de eisen van de markt en de wensen van uw eindklant? Aan welke onvermijdelijke marktontwikkelingen moet u zich aanpassen en waar is nog ruimte om de ontwikkeling bij te sturen (building versus shaping the future)?

03. Roadmap to the future

Een strategische roadmap naar de toekomst maken we van later naar nu. Welke transformatie moet de organisatie doormaken? Wat kunnen we leren van de meest vooruitstrevende en de meest onderscheidende bedrijven in Nederland en daarbuiten? Welke business modellen en innovaties hebben succes? Welke keuzes maakt u en welke consequenties heeft dat voor alle stakeholders?

Boeken

Metamorfose - De nieuwe welvaart (2016)

Wim de Ridder

 

De technologische ontwikkeling is revolutionair. Aanpassingen van essentiële publieke functies zijn onvermijdelijk. Het gaat om het dichter bij elkaar brengen van de ruim beschikbare arbeid, van het kapitaal dat nu niet of nauwelijks rendeert en van de overvloedig aanwezige kennis. Het enige doel: nieuwe welvaart scheppen.
Dit boek opent het publieke debat over de nieuwe pijlers van onze welvaart.

Kijk hier voor meer informatie over dit en andere boeken van Wim de Ridder

Digital by Default (2016)

Willem Peter de Ridder

 

Alle business wordt digitaal. Dit boek beschrijft een allesomvattende benadering voor de onvermijdelijke digitale transformatie van de onderneming. Het biedt bestuurders, directeuren, managers en adviseurs van bestaande bedrijven een duidelijk kader voor het formuleren van een digitale strategie aangevuld met praktisch toepasbare modellen en checklists.

 

Kijk hier voor meer informatie over dit boek van Willem Peter de Ridder.

De ontdekking van de toekomst (2014)

Wim de Ridder

 

Naslagwerk van ‘het nieuwe denken’ over de toekomst. Het boek wijst de weg naar nieuwe producten, nieuwe verdienmodelen van organisaties en nieuwe vooruitzichten voor de persoonlijke levensvervulling van de lezer. ‘Het nieuwe denken’ is gebaseerd op technologische ontwikkelingen die zich met een grote mate van waarschijnlijkheid laten extrapoleren. Ook de de economie en de maatschappelijke orde laten zich goed voorspellen.

Shortlist Verkiezing Managementboek 2015

Kijk hier voor meer informatie over dit en andere boeken van Wim de Ridder.

Studio Weltschmerz

Yuri van Geest en Wim de Ridder: “In het digitale tijdperk kan je niet meer polderen!”, 22 april 2017

Contact

Futures Studies
Piet Heinlaan 33
2341 SH Oegstgeest
Tel.  +31 (0)71 78 50877

 

Statutair gevestigd te Oegstgeest
Handelsregister 28.116.868
BTW: NL8182.25.762.B01 

 

Op alle diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze kunt u hier downloaden.

Wim de Ridder – Directeur
E-mail: wim.deridder@futuresstudies.nl
Telefoon: +31 (0)6 22406044
Twitter: @WimdeRidder1
LinkedIn: www.linkedin.com/in/wimderidder

 

Willem Peter de Ridder – Directeur
E-mail: willempeter.deridder@futuresstudies.nl
Telefoon: +31 (0)6 27076672
Twitter: @wp_deridder
LinkedIn: www.linkedin.com/in/wpderidder