nos.nl, 6 mei 2017: commentaar van Wim de Ridder op de nieuwe film The Circle met Emma Watson en Tom Hanks

 

Het volledige artikel is te vinden op nos.nl. Hieronder enkele alinea’s:

 

Het enge van de film The Circle is dat het realistisch is

“Maar, we delen hier álles online”, zegt een verontruste collega tegen Mae Holland.

Het is een fragment uit de film The Circle, die vanaf komende week in de Nederlandse bioscopen draait. In de verfilming van het gelijknamige boek uit 2013 van Dave Eggers gaat Holland (gespeeld door Emma Watson) werken voor het bedrijf The Circle, dat veel weg heeft van Facebook en Google.

In de bewuste filmscène wordt Holland min of meer gedwongen om online veel meer van haar leven te delen met collega’s. Want ‘dat is normaal binnen het bedrijf’. De grens tussen privé en openbaar is een rode draad in het verhaal.

Dat betekent ook dat privacy voor medewerkers van The Circle niet belangrijk is. Op een gegeven moment zegt Holland zelfs dat geheimen leugens zijn, die moet je niet willen hebben. Alles moet transparant zijn. Daar wordt Holland zelf het grootste voorbeeld van: ze laat zich 24 uur per dag door camera’s volgen, wat live wordt uitgezonden.

(…)

“De ontwikkeling gaat heel snel”, benadrukt oud-hoogleraar en futuroloog Wim de Ridder. Hij wijst erop dat de film vol met scènes zit waarin kunstmatige intelligentie wordt gebruikt. “Dat lijkt sterk op wat Microsoft, Google en Apple doen met hun slimme assistenten.” Dat zijn bijvoorbeeld Siri en Cortana, die fungeren als een virtuele secretaresse.

“En bedenk dat deze bedrijven horen bij de meest waardevolle op de wereld. De film is voor mij een belangrijk moment om de discussie over de toekomst weer te beginnen.”

De Ridder hoopt dat de film mensen opnieuw zal laten nadenken. “Je moet je afvragen: willen we wel dat bedrijven als Google en Facebook zo veel van ons weten?”

Je zou dus met gemak een somber beeld kunnen schetsen. Maar dan ga je ook voorbij aan alle voordelen die digitalisering met zich meebrengt.

Een leven zonder WhatsApp (van Facebook), Google Maps en smartphone kan je je haast niet meer voorstellen. Of denk aan ontwikkelingen in de medische wereld. In de film kan de vader van Holland dankzij technologie van The Circle beter omgaan met zijn ziekte.

 

 

Foto: www.thecircle.movie

Comments are closed.